Nieuws van de dag


Malala

 

19 oktober: Het Pakistaanse meisje Malala heeft vrijdag voor het eerst weer gestaan sinds zij vorige week in haar hoofd werd geschoten. Dat heeft een arts gezegd, aldus de BBC. Ook zit ze weer op de 'praatstoel'. Hoewel de jonge Malala nog niet in staat is om te praten wegens een tracheotomie, is ze druk aan het schrijven.


15 oktober: Het 14-jarige Pakistaanse schoolmeisje dat in haar hoofd werd geschoten door de Taliban heeft kansen op ''een goed herstel''.

Dit zeiden Britse artsen maandag toen Malala Yousafzai was aangekomen in een ziekenhuis in Groot-Brittannië. Daar zal zij verder worden behandeld.
De jonge activiste, die opkomt voor het recht van meisjes op onderwijs, werd vorige week op weg naar school door een aanhanger van de Pakistaanse Taliban in haar hoofd geschoten wegens haar kritiek op de extremistische beweging.
Pakistaanse chirurgen verwijderden de kogel uit de buurt van haar ruggenmerg tijdens een drie uur durende operatie.
Vanuit Pakistan is Malala naar het Queen ElizabethHospital in Birmingham gevlogen voor verdere behandeling. Het ziekenhuis, dat is gespecialiseerd in complexe traumagevallen, behandelde eerder honderden gewonde soldaten uit Afghanistan.

Bhutan wil volledige biologische natie worden

 

THIMPHU - Bhutan wil het eerste land ter wereld worden dat alleen nog maar biologisch voedsel en landbouwproducten produceren.

Dat heeft de minister van Landbouw van het Aziatische koninkrijkje zondag gezegd.

''Buthan heeft besloten om voor een groene economie te gaan met oog op de enorme druk die wij op onze planeet uitoefenen",' aldus minister Pema Gyamtsho. 

Bhutan staat erom bekend dat het de ontwikkeling van het land niet meet in termen van het bruto nationaal product, maar van het bruto nationaal geluk.

Daarbij gaat het niet alleen om economische factoren, maar ook om duurzame ontwikkeling, geestelijk welzijn en culturele identiteit.

Toeristen gedoogd

 

Om het geestelijk welzijn en de eigen cultuur te behoeden, heeft het land tot 1999 de televisie buiten de deur weten te houden. Toeristen worden er mondjesmaat 'gedoogd'.

Het geïsoleerde land in de beboste bergen van het oosten van de Himalaya ligt ingeklemd tussen China en India. Het telt ongeveer 700.000 inwoners. Twee derde van de bevolking leeft van de overwegend biologische landbouw.

Dat heeft niet alleen te maken met de wil milieuvriendelijk te produceren, maar ook met gebrek aan infrastructuur. ''Alleen boeren in gebieden die over een weg te bereiken zijn, kunnen aan chemicaliën komen, zei Gyamtsho

Bron: nu.nl