Den Haag Informatie


Op deze pagina vindt u enige informatie over Den Haag.

Op de subpagina's van deze pagina vindt u enkele foto's van Den Haag en informatie over de 8 stadsdelen van Den Haag.
 

Den Haag

 
Den Haag  of 's-Gravenhage  is met 500.000 in woners de op twee na grootste gemeente van Nederland. De gemeente Den Haag behoort tot het Stadsgewest Haaglanden, deze agglomeratie telt ongeveer 1 miljoen inwoners.  Den Haag is de hoofdstad van de provinvie Zuid-Holland. De Nederlandse regering en het parlement zijn in de stad gevestigd, en het is de residentie van het koninklijk huis. Al is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland, het vervult voor een belangrijk deel de rol die meestal aan een hoofdstad voorbehouden is. Zo staan bijna alle ambassades en ministeries in Den Haag. De naam van de stad is ook verbonden aan nationale en internationale rechtscolleges, zoals de Hoge Raad. Den Haag is een centrum voor de internationale rechtspraak en vredespolitiek en is net als New York, Genève en Wenen een belangrijke VN-stad.
 

Stadsdelen en wijken

 
Den Haag telt acht stadsdelen. Elk van deze stadsdelen heeft een eigen stadsdeelkantoor, waar de meeste gemeentelijke diensten zijn gehuisvest. Dankzij die stadsdeelkantoren is de gemeente voor veel zaken makkelijker bereikbaar. De huidige indeling in stadsdelen is in 1988 vastgesteld door de gemeenteraad.

Centrum     ± 100.000 inwoners

Escamp     ± 111.000 inwoners

Haagse Hout     ± 42.000 inwoners

Laak     ± 38.200 inwoners

Leidschenveen-Ypenburg     ± 45.900 inwoners

Loosduinen     ± 47.500 inwoners

Scheveningen     ± 56.000 inwoners

Segbroek     ± 59.000 inwoners

Elk van deze stadsdelen is in 1988 onderverdeeld in wijken en buurten. Deze indeling wijkt af van de bekende wijk- en buurtindeling die sinds 1953 werd gebruikt.

Op de subpagina's van deze pagina vindt u meer informatie per stadsdeel.
 

Bevolkingssamenstelling

 
daarmee de derde stad van Nederland. Bijna de helft van de inwoners is allochtoon ( westers en niet-westers ). Het aandeel allochtone ten opzichte van autochtone inwoners neemt gestaag toe. In de Schilderwijk en het Transvaalkwartier ligt het percentage allochtonen sinds 2005 dicht bij de 100%. Ook in de wijken Groente- en Fruitmarkt, Laakkwartier en de Stationsbuurt wonen meer allochtonen dan autochtonen. De samenstelling van de allochtone bevolking verschilt per buurt. De buurten met de minste allochtonen, waarbij ook westerse allochtonen worden meegerekend als allochtoon, in Den Haag zijn Duindorp, Kijkduin, Kraayenstein en de Vogelwijk. De wijken met de laagste inkomens per hoofd van de bevolking zijn de Schilderswijk, het Transvaalkwartier en Laakkwartier en Spoorwijk ( alle € 9.000,- of lager ). De wijken met  het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking zijn Benoordenhout, Haagse Bos ( alhoewel deze wijk nog geen 300 inwoners heeft en we mogen aannemen dat het inkomen van de Koningin, die er ook woont, niet meegenomen is in deze statistiek ) en Westbroekpark / Duttendel ( alle € 19.000,- of hoger ).
 

Oorsprong van inwoners

 
Oorsprong van inwoners van Den Haag ( 2011 ) : 
▪    Nederlands : 51.3%
▪     Westers : 14.8%
▪    Turks : 7.4%
▪    Marokkaans : 5.6%
▪    Surinaams : 9.5%
▪    Antilliaans en Aruba :  2.4%
*   Overig niet-westers : 9.1%