Centrum

Wijk Rivierenbuurt

De  Rivierenbuurt-Zuid en Rivierenbuurt-Noord zijn buurten in de wijk Stationsbuurt, die weer onderdeel is van het Stadsdeel Centrum van Den Haag. Door velen wordt de Rivierenbuurt echter als één geheel gezien.

Kop

Centrum is een stadsdeel van Den Haag. In dit stadsdeel is sprake van een verouderende bevolking en er wonen  ongeveer 100.000 mensen. 

De volgende wijken behoren tot dit stadsdeel :
Archipelbuurt / Willemspark
Zeeheldenkwartier
Stationsbuurt
Oude Centrum
Groente- en Fruitmarkt
Kortenbos
Rivierenbuurt
Voorhout
Schilderswijk
Transvaalkwartier

Wijk Archipelbuurt / Willemspark

De  Archipelbuurt , ook wel  Indische Buurt  genoemd, is een wijk in het centrum van Den Haag, en ligt tussen Willemspark en de Scheveningse Bosjes.

De Archipelbuurt is tussen 1860 en 1890 aangelegd op het voormalige landgoed Duinweide. Men vindt er veel huizen in deneorenaissance-stijl die aan het eind van de 19de eeuw zeer populair was in Nederland.

Het Willemspark is een wijk in het centrum van Den Haag. Het Willemspark wordt begrensd door de Zeestraat in het zuidwesten, het Scheveningseveer, de Mauritskade en de Dr. Kuyperstraat in het zuidoosten, de Prinsessegracht in het noordoosten en Javastraat in het noordwesten.

Beeldbepalend voor het Willemspark zijn de Alexanderstraat en de Sophialaan die elkaar kruisen op het Plein 1813. Hier staat het monument ter nagedachtenis aan de stichting van het Koninkrijk der Nederlanden en de overwinning op Napoleon.

Wijk Zeeheldenkwartier

Het Zeeheldenkwartier is een wijk in het centrum van Den Haag, die begrensd wordt door de Carnegielaan, de Zeestraat, de Hoge Wei en de Prinsessewal in het noordoosten, de Veenkade in het zuidoosten, de Waldeck Pyrmontkade in het zuidwesten en de Laan van Meerdervoort tot aan de Carnegielaan in het noordwesten.

Het Zeeheldenkwartier heeft verschillende typen bebouwing: bij het Willemspark en de Laan van Meerdervoort zijn grote huizen gebouwd voor de hogere ambtenaren, meer naar de binnenstad bevinden zich overwegend kleinere woningen. Het Zeeheldenkwartier is te verdelen in twee buurten, de Zeeheldenbuurt en de Dichtersbuurt ; de huizen in de Zeeheldenbuurt zijn voornamer en groter dan die in de Dichtersbuurt. Het is één van de 19 beschermde stadsgezichten van Den Haag.

Wijk Stationsbuurt

De  Stationsbuurt is een wijk ( officieel geen buurt ) in Den Haag, gelegen in het meest oostelijke deel van de vroegere Zusterpolder. De wijk wordt begrensd door 't Groenewegje in het noordwesten, het Oranjeplein in het zuidwesten, de Spoorlijn Rotterdam-Amsterdam in het zuidoosten en de Utrechtsebaan in het noordoosten. De wijk bestaat uit de buurten Huijgenspark ( welke vaak ook de Stationsbuurt wordt genoemd ), Rivierenbuurt-Noord en Rivierenbuurt-Zuid.

Wijk Groente- en Fruitmarkt

De wijk Groente- en Fruitmarkt valt onder het stadsdeel Centrum van Den Haag.
Vanaf 1932 verhuist de groothandelsmarkt voor groente- en fruit van de Veenkade naar het Laakkanaal. Het groothandelsterrein krijgt een haven en een spoorlijnverbinding naar het Station Holland Spoor. Om de markt heen worden woningen gebouwd en een sportterreinen aangelegd.
In 1961 wordt de haven gedempt en het sportterrein vervangen door een bedrijfsterrein.
De Groente- en Fruitmarkt is rond 1990 verplaatst naar Leidschendam, waarna er appartementen en eengezinswoningen zijn gebouwd.

Wijk Kortenbos

Kortenbos   is een wijk in het centrum van Den Haag. De wijk wordt omsloten door de Noordwal, de Lijnbaan, de Prinsegracht en de Jan Hendrikstraat/Torenstraat. Het gebied was een van de oudste onderdelen van het dorp Die Haghe, de voorloper van de stad. Dit kan afgeleid worden uit de loop van straten als de Geest en het Slijkeinde, die de vorm hebben van een middeleeuwse ringweg rond een boerennederzetting. Kortenbos bleef tot in de zeventiende eeuw een landelijk karakter houden. De naam van de Oude Boomgaardstraat herinnert hier nog aan. Pas in de achttiende en negentiende eeuw ontstond hier een levendige volkswijk met het Westeinde en de Vleerstraat als drukke winkelstraten. Veel van de goedkopere woningen raakten vervallen en in het begin van de twintigste eeuw werd grootschalige sloop in veel delen van het Kortenbos onvermijdelijk geacht. De bebouwing maakte plaats voor projecten met portiekwoningen en flats. De straat met de naam 'Kortenbos' veranderde in een buurtpark. Kortenbos is geen wijk in de formele zin, het behoort volgens de gemeente Den Haag officieel tot de wijk 'Centrum'. Belangrijke gebouwen zijn het Medisch Centrum Westeinde ( Westeinde Ziekenhuis ) en het Koorenhuis. Van 1881 tot 1974 was het de locatie van de Zuid-Hollandsche Bierbouwerij ( ZHB-bier ).

Wijk Rivierenbuurt

De  Rivierenbuurt-Zuid en Rivierenbuurt-Noord zijn buurten in de wijk Stationsbuurt, die weer onderdeel is van het Stadsdeel Centrum van Den Haag. Door velen wordt de Rivierenbuurt echter als één geheel gezien.

Wijk Schilderswijk

De Schilderswijk wordt omringd door het Centrumgebied, de Stationsbuurt en Transvaal, en beslaat 149 hectare. Tot in de 19e eeuw bestond het gebied van de Schilderswijk uit weilanden ( de Zusterpolder ), die werden bemalen door de Zustermolen en de Gortmolen. Het gebied behoorde tot het grondgebied van Rijswijk en was grotendeels onbebouwd, alleen langs de Zuidwal en het Groenewegje stonden wat huizen. In 1841 werd er een buurtje gebouwd met de naam 'het Rode Dorp'. Dit buurtje lag net buiten de rand van de toenmalige stad, het was gebouwd door de 'Maatschappij van het Nut' en bedoeld om asocialen te huisvesten en heropvoeden. In 1985 is het Rode Dorp gerenoveerd, maar deze renovatie was zo slecht uitgevoerd dat de huizen in 2010 alsnog gesloopt dreigden te worden. De verantwoordelijke Woningcorporatie Staedion besloot de huizen niet te slopen, maar op te knappen voor studentenhuisvesting.

Wijk Transvaalkwartier

De wijk  Transvaalkwartier ligt ten zuidwesten van het centrum en wordt begrensd door de Loosduinsekade, Monstersestraat, De Heemstraat, Hoefkade, Dierenselaan, Zuiderpark en de De La Reyweg. De wijk is tussen 1900 en 1935 gebouwd. De Haagse Markt, die de buurt een internationale uitstraling geeft, werd hierheen verplaatst in 1938.