Scheveningen

Scheveningen

Scheveningen in een badplaats en stadsdeel van Den Haag. De oorspronkelijke kern van Scheveningen bevindt zich in Scheveningen-Dorp, maar van de vroegere bebouwing van vóór de grote kaalslag en de daaropvolgende nieuwbouw van het stadsdeel is niet veel terug te vinden. Het meest karakteristieke deel van het oude dorp vindt men bij en achter de Oude Kerk. Oorspronkelijke Scheveningers voelen zich nog echt Schevenings, niet Haags. Bij de gemeentelijke herindeling van 2001 is er wel een proefballonetje opgelaten om Den Haag, Scheveningen en Loosduinen als drie aparte gemeentes los te koppelen. Dat ging echter niet door.

Scheveningen kan in 9 wijken worden verdeelt.
 Duindrop
 Scheveningen
 Geuzen- en Statenkwartier
 Zorgvliet
 Duinoord
 Van Stolkpark 
 Belgisch Park
 Westbroek Park en Duttendel
 Havenkwartier
 Oostduinen

Duindorp

De Haagse wijk  Duindorp  is tussen 1915 en 1930 gebouwd in de Westduinen die zijn gelegen direct ten zuidwesten van het zogenoemde Verversingskanaal. Sociaal-cultureel gezien heeft Duindorp altijd deel uitgemaakt van Scheveningen. Dit oude kustdorp - waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 14de eeuw - viel in de loop van de 19de eeuw steeds meer ten prooi aan een verkrotting van zijn dorpskern. Op de stedelijke overheid, in dit geval de stad Den Haag, werd dan ook vanaf het begin van de 20e eeuw meer en meer druk uitgeoefend om verandering te brengen in deze situatie, dit met het oog op de gezondheidsproblematiek rond hen die als bewoners deel uitmaakten van de met armetierige woninkjes gevulde hofjes en steegjes. De groeiende stroom protesten leidde tot verschillende plannen die ten eerste de kaalslag van een deel van het oude vissersdorp omvatten en ten tweede de ontwikkeling van nieuwe woningen, zowel binnen het gebied van de kaalslag als daarbuiten. Van dit laatstgenoemde maakte een plan voor een te ontwikkelen wijk, het latere Duindorp, deel uit. Het uitgangspunt was dat het zou gaan om betaalbare huurwoningen en deze dan vooral ten gunste van de uitgeplaatste, vanuit het oude dorp afkomstige, gezinnen. Duindorp telt circa 5600 inwoners.

Scheveningen-dorp

Scheveningen-Dorp  is een wijk in het Haagse stadsdeel Scheveningen. Het is een historisch woongebied achter de zeewering. Het dorp is vrij klein maar beschikt over een eigen cultuur, taal en klederdracht. Er zijn bewust weinig toeristische activiteiten. Het is een van de 19 beschermde stadsgezichten van Den Haag . Scheveningen-Dorp telt circa 11.000 inwoners.

Geuzen- en Statenkwartier

Het Statenkwartier in Den Haag is een wijk die grotendeels tot stand kwam tussen 1890 en 1915. Kenmerkend zijn het diagonale stratenpatroon met grote, pleinachtige kruisingen, en het veelvuldig voorkomen van Art Nouveau-bouwkunst. Het Statenkwartier behoort tot het stadsdeel Scheveningen. Het bij deze wijk behorende Geuzenkwartier ligt aan de zuidwestrand tussen de Van Boetzelaerlaan, de Willem de Zwijgerlaan en de Kranenburgweg, en bestaat hoofdzakelijk uit kleine huizen van rond 1910-1915.
Geuzen- en Statenkwartier telt circa 13600 inwoners.

Zorgvliet

Zorgvliet   is een wijk en landgoed ten noordwesten van het centrum van Den Haag. De wijk Zorgvliet wordt begrensd door de Scheveningseweg, het Carnegieplein, de Laan van merdervoort, de beek langs de Groot Hertoginnelaan, de Stadhouderslaan, het Stadhoudersplantsoen en de Eisenhowerlaan. De wijk Zorgvliet is een van de 19 beschermde stadsgezichten van Den Haag. De groene villawijk is gebouwd in de jaren 1910-1919. Zorgvliet telt circa 300 inwoners.

Duinoord

Duinoord is een wijk in Den Haag, in het stadsdeel Scheveningen.  Duinoord werd gebouwd op een zandgebied (Dekkersduin). Bankier Daniël Scheurleer nam in 1891 het initiatief om de wijk te bouwen. Voor de feitelijke planontwikkeling en bouw was de N.V. Haagsche Bouwgrondmaatschappij Duinoord verantwoordelijk. Het stratenplan voor de amandelvormige wijk tussen Laan Van Meerdervoort, Conradkade en Groot Hertoginnenlaan werd op 21 maart 1892 door de gemeenteraad goedgekeurd. Centraal in de wijk lag het eveneens amandelvormige Sweelinckplein.
Een deel van Duinoord is een van de 19 beschermde stadsgezichten van Den Haag. Duinoord telt circa 7.000 inwoners.

Van Stolkpark

Het Van Stolkpark is een oud villapark in Den haag en behoort tot het stadsdeel Scheveningen.  Het villapark wordt begrensd door de Kanaalweg, de Prof. P.S. Gerbrandyweg (die tot 1962 deel uitmaakte van de Kanaalweg), de Belvedèreweg, de Hogeweg en de Van Stolkweg, waar het ook aan de Scheveningse bosjes grenst. het park dankt zijn naam aan mr. Thomas van Stolk, telg van een Rotterdams koopmansgeslacht. Zelf was hij advocaat en woonde sinds 1860 in Den Haag. In 1864 werd de paardentramverbinding over de Scheveningseweg aangelegd tussen Den Haag en Scheveningen. Van Stolk kocht ten noorden van de Scheveningseweg in 1872 en 1873 stukken duingrond om een villapark te maken. Het ontwerp liet hij maken door Jan David en Louis Paul Zocher. De eerste villa's werden enkele jaren later aan de Van Stolklaan gebouwd. Het is een van de 19 beschermde stadsgezichten van Den Haag
Van Stolkpark telt circa 750 inwoners

Belgisch Park

Het Belgisch Park is een wijk in Den Haag/Scheveningen uit het begin van de 20e eeuw. De wijk wordt begrensd door de Strandweg, het Gevers Deynootplein, de Badhuisweg, de Brusselselaan, de Doorniksestraat, de Pompstationsweg, de Van Alkemadelaan, de Zwolsestraat, de Oostduinen en een deel van het Zwarte Pad. Belgisch Park is met Westbroek park een van de 19 beschermde stadsgezichten van Den Haag.

In het noordwesten van de wijk staat Pathé Scheveningen, in het oosten de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Het Belgische park telt circa 7730 inwoners.

Westbroek Park en Duttendel

Westbroekpark en Duttendel  is een wijk in het Haagse stadsdeel Scheveningen. Tot deze wijk behoren het Westbroekpark, Duttendel, het Wittebrugkwartier en het Klattepark.

Havenkwartier

Het havenkwartier van Scheveningen kwam tot ontwikkeling vanaf 1904 toen de eerste haven van Scheveningen in gebruik werd genomen. Dorp en haven waren toen nog duidelijk door een duingebied van elkaar gescheiden. Omdat de schepen niet meer op het strand getrokken hoefden te worden deed een nieuw type vissersschip zijn intrede: de logger, zeker vergeleken met de oude bomschuit een snel en wendbaar vaartuig dat behalve door zeilen ook steeds vaker door een motor werd voortbewogen. Rond 1915 werd begonnen met het bebouwen van het gebied tussen dorp en haven. De straten kregen namen die naar de visserij verwijzen zoals Kompasstraat, Vleetstraat (later Hogaarsstraat) en Trawlerstraat (later Korbootstraat). Verschillende van die straten, waar visserijgebonden bedrijven en woningen werden gebouwd, waren voor toenmalige begrippen zeer breed, wat voor de eerste bewoners vanuit het oude dorp een bijzondere ervaring is. In de 21e eeuw was de eerste haven nog steeds in gebruik als vissershaven, al zijn het nu grote fabrieksschepen en ultramoderne opslagloodsen die het beeld bepalen.

Oostduinen

Maak jouw eigen website met JouwWeb