Escamp
Escamp
Escamp is een stadsdeel van Den Haag, grotendeels gelegen op de Eskamppolders uit de 15e eeuw.
Escamp werd grotendeels gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Uit opgravingen blijkt dat het gebied tot de oudst bewoonde streken van Den Haag behoort.
Het stadsdeel Escamp werd in 1986 gevormd na het besluit van de gemeenteraad om Den Haag op te delen in zeven stadsdelen. Door de toevoeging van de vinex-wijk Wateringse Veld is Escamp het stadsdeel met de meeste inwoners. Stadsdeel Escamp telt ongeveer 111.000. En telt meer dan 40.000 migranten.
De woningbouwcorporaties hebben veel bezit in Escamp, vooral in de naoorlogse wijken Moerwijk, Morgenstond, Bouwlust en Vrederust. De huursector maakt momenteel plaats voor koopwoningen.
Escamp bestaat uit de wijken:
Bouwlust
Vrederust
Leyenburg
Moerwijk
Zuiderpark
Morgenstond
Rustenburg/Oostbroek
Wateringse Veld
Bouwlust
Bouwlust is een naoorlogse wijk in het zuidwesten van Den Haag die tussen 1953 en 1967 gebouwd is op het grondgebied van het oude Loosduinen. De wijk wordt in het westen begrensd door de Wenpad, de Meppelweg (de noordgrens met de wijk Zichtenburg en Kerketuinen), de Dedemsvaartweg (oostgrens met de wijk Morgenstond) en de Erasmusweg. Bouwlust telt circa 15500 inwoners.
Vrederust
Vrederust is een wijk in het zuidwesten van Den Haag, in het stadsdeel Escamp, en wordt begrensd door de Lozerlaan, de Melis Stokelaan, de Dedemsvaartweg en de Erasmusweg. De wijk is aan het eind van de jaren 50 (1958 Drapeniersgaarde) en in het begin van de jaren zestig gebouwd als sluitstuk van de naoorlogse uitbreiding van Den Haag Zuidwest. In de oorspronkelijke opzet bevatte Vrederust voornamelijk woonblokken met etagewoningen in vier lagen. Vrederust bestaat uit twee buurten: de Gaarden en de Dreven. Vrederus telt circa 8600 inwoners
Leyenburg
Leyenburg is een wijk in het Haagse stadsdeel Escamp. In deze wijk is ook het bekende 'Haga Ziekenhuis locatie Leyweg' gevestigd. Leyenburg ligt in het zuidwesten van Den Haag en grenst aan het Zuiderpark. De inloopochtenden park. De wijk wordt begrensd door de Soestdijksekade (Laakkanaal), de Loosduinsekade (Loosduinsevaart), Volendamlaan, de Leyweg, Escamplaan, Dedemsvaartweg, Zuidwoldestraat, Vreeswijkstraat. Leyenburg telt circa 15000 inwoners.
Moerwijk
Moerwijk is een Haagse volkswijk in de buurt van het Zuiderpark, onderdeel van stadsdeel Escamp. De wijk is gebouwd kort voor en na de oorlog. Het stedenbouwkundig ontwerp van Moerwijk werd verzorgd door de beroemde architect Willem Dudok.
De wijk telt 49 % allochtonen en de bevolking is een smeltkroes van veel verschillende etnische groepen, met name Marokkanen, Surinamers, Turken en Antillianen. Moerwijk telt circa 20.000 inwoners.
Zuiderpark
Zuiderpark is een stadspark gelegen in de wijk Zuiderpark in Den Haag, het is onderdeel van stadsdeel Escamp.
Zuiderpark is ook de officieuze, maar veelgebruikte naam van de Haagse wijk Rustenburg/Oostbroek in Den Haag, gelegen aan de westkant van het park. De wijk grenst aan moerwijk,Transvaal en het Regentessekwartier. De grenzen van de wijk liggen bij de Loosduinsekade, De la Reyweg, Melis Stokelaan en de Soestdijksekade.
De wijk is tussen 1920 en 1940 gebouwd en bestaat uit eengezinswoningen en portiekwoningen, hoofdzakelijk koopwoningen. De wijk was oorspronkelijk gebouwd voor de wat beter gesitueerde arbeidersklasse. Tegenwoordig is Zuiderpark een multiculturele wijk, 50 procent van de bewoners is van allochtone afkomst, vooral Turks. De centrale winkelstraat is de Dierenselaan, hier rijdt tramlijn 6. Ook Randstadrail RR4 rijdt door de wijk.
Aan de rand van de wijk, aan de Loosduinsekade, is het complex van de religieuze beweging van Johan Maasbach. De kerk van Maasbach is gevestigd in de voormalige bioscoop Capitol, een markant gebouw dat de zevensprong Loosduinsekade-De la Reyweg domineert.
Olifantenvijver
Eén van de vijvers in het Zuiderpark wordt de Olifantenvijver genoemd. In 1937 was Circus Sarrasani op bezoek in Scheveningen. Na afloop, op 24 augustus, werden materialen en dieren ingeladen bij het toenmalige treinstation aan de Zwolsestraat. De oudste olifant, de 108-jarige Jenny, viel om en werd onwel. Ze werd naar de Haagse Dierentuin aan de Koningskade gebracht om weer op krachten te komen, maar overleed nog diezelfde dag. Het kadaver werd gekocht door het Museum voor het Onderwijs, dat belangstelling had voor haar skelet. Dat werd schoongemaakt en daarna in een vijver van het Zuiderpark gelegd, zodat de algen de beenderen konden schooneten. Zo heeft de vijver zijn naam gekregen. Het skelet is overigens sinds lang spoorloos.
Morgenstond
Morgenstond is een Haags, naoorlogse wijk in het stadsdeel Escamp, die begin jaren vijftig gebouwd is. Morgenstond grenst aan de Dedemsvaartweg (grens met Bouwlust en Vrederust in het westen), Zuidwolde en Vreeswijkstraat (grens met Leyenburg en Houtwijk (alleen de Zuidwoldestraat grenst aan Houtwijk) in het noorden), Erasmusweg (grens met Wateringse Veld in het zuiden) en de Loevesteinlaan (grens met Zuiderpark en Moerwijk in het oosten). Morgenstond is een van de wijken die zijn opgenomen in de 40 probleemwijken van Nederland.
De bekendste plek van Morgenstond is de Leyweg met het gelijknamige winkelcentrum Leyweg. Morgenstond lag oorspronkelijk op het grondgebied van de gemeente Loosduinen die in 1923 door Den Haag geannexeerd werd. Met het bouwen van de wijk werd in 1950 begonnen en de wijk was klaar in 1955. In Morgenstond(-Oost) staat ook het stadsdeelkantoor voor het stadsdeel Escamp. Morgenstond telt circa 17000 inwoners.
Rustenburg/Oostbroek
Rustenburg/Oostbroek is een wijk in het Haagse stadsdeel Escamp. De wijk wordt begrensd door de Soestdijksekade, de De La Reyweg en Loosduinsekade,. In de volksmond is de wijk beter bekend als Zuiderpakr, maar dat park maakt er feitelijk geen deel van uit; het begrenst de wijk aan de oostzijde.
Rustenburg/Oostbroek telt circa 18.680 inwoners.
Wateringse Veld
Wateringse Veld is een nieuwe woonwijk in de gemeente Den Haag. Tussen1996 en 2012 worden er 7500 woningen gebouwd. Wateringse Veld is in een van de drie Haagse Vinex-locaties. Het behoort tot het stadsdeel Escamp.
Wateringse Veld ligt op een gebied dat oorspronkelijk bij de gemeente Wateringen hoorde en voornamelijk voor glastuinbouw gebruikt werd. In 1994 is het gebied door Den Haag geannexeerd. Archeologische opgravingen toonden aan dat het gebied al in de Romeinse tijd bewoond was. In 1997 werden tegelijkertijd vier Romeinse mijlpalen uit de 2e en 3e eeuw n.Chr. opgegraven. Wateringse Veld telt circa 11270 inwoners
Maak jouw eigen website met JouwWeb